W dniu 11stycznia 2018 roku uczniowie klasy II w zawodzie kucharz wzięli udział w szkolnych eliminacjach konkursu „Gotuj z klasą”. Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, a koordynatorem Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP. Swoją obecnością zaszczycił nas Marszałek Województwa Podlaskiego Pan Jerzy Leszczyński, który dokonał oficjalnego otwarcia konkursu.

 Podlasie jest regionem, w którym dużą wagę przywiązuje się do tradycji, dlatego też celem tych eliminacji jest upowszechnienie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu. Zespoły miały za zadanie przygotować menu konkursowe składające się z trzech dań: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru. Dania należało przygotować z produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych.

Konkurs oceniało Jury w składzie: z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Pani Iwona Krzyżanowska, Pani Wanda Gardyszewska oraz Pan Bogusław Motybel.

Do konkursu uczniów przygotowała Pani Sylwia Pietrzak.

Uczniowie zaprezentowali się bardzo dobrze. Zespoły wykonały bardzo smaczne potrawy. Wśród dań znalazły się: sałatka tatarska,kartacze,mrowisko.

W konkursie kulinarnym pierwsze miejsce zajęli Szczepan Krajewski i Jacek Świątkowski, jednocześnie przechodząc do etapu wojewódzkiego.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy sukcesu na kolejnym etapie konkursowym.

Przejdź do galerii

cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!