„Jeśli moglibyśmy dać ludziom właściwą dawkę wiedzy na temat żywienia i aktywności fizycznej ,
ani za dużą ani za małą to znaleźlibyśmy najbezpieczniejszą drogę do zdrowia.”
Hipokrates 440 B.C.
Słowa, Hipokratesa znanego lekarza i autorytetu z wielu dziedzin nauki, wpisują się doskonale w organizowane w naszej szkole obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia Markosa Kyprianou i Euro- Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie:
- zdrowego żywienia
- dobrych nawyków żywieniowych
- spożywania regularnie posiłków
- informowanie o konsekwencjach złej diety.
Około 23 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci jak i dorosłych. Aby temu zaradzić Komisja Europejska zorganizowała Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania i rozpoczęła kampanię informacyjną, która ma przekonać ludzi, że zdrowe odżywianie w dzieciństwie oznacza zdrowie w dorosłym życiu.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy. Jest to zjawisko wyjątkowo niepokojące, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby.
Nawyki żywieniowe wyniesione z dzieciństwa będą procentować w przyszłości. Umiejętność odpowiedniego bilansowania potraw, zastępowanie niezdrowych przekąsek smacznymi i wartościowymi produktami, dobrze dobrana forma ruchu – jeśli w młodości się do tego przyzwyczaimy, to z dużą dozą prawdopodobieństwa będziemy to kontynuować w przyszłości. A wtedy nasz organizm odwdzięczy nam się dobrym zdrowiem i świetną kondycją.
Mamy nadzieję, że pozyskane informacje przyczynią się do refleksji i wyciągnięcia wniosków na temat: czy każdy z nas swoim sposobem żywienia wpisuję się w podstawowe zasady zdrowego odżywiania się.