Aktualności
- Szczegóły
Wycieczka historyczno-tematyczna uczniów Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem
W dniach 14-15 marca 2025 roku uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem uczestniczyli w niezwykle interesującej wycieczce historyczno-tematycznej do Anielina, Częstochowy i Kielc. Celem wyjazdu było poznanie ważnych miejsc związanych z historią Polski oraz zapoznanie się z nowoczesnymi rozwiązaniami w rolnictwie i leśnictwie.
Szaniec Hubala – hołd dla bohatera
Pierwszym punktem wycieczki, 14 marca, była wizyta w Szańcu Hubala. To symboliczna budowla z kamieni polnych w kształcie pierścienia, poświęcona majorowi Henrykowi Dobrzańskiemu „Hubalowi”, ostatniemu żołnierzowi Wojska Polskiego walczącemu w kampanii wrześniowej i pierwszemu partyzantowi II wojny światowej. Uczniowie zapalili znicze, oddając hołd bohaterowi, który poległ w pobliżu Anielina w 1940 roku. Była to chwila pełna zadumy i refleksji nad tragicznymi losami żołnierzy walczących o niepodległość Polski.
Zwiedzanie Częstochowy i Apel Jasnogórski
Kolejnym etapem podróży była Częstochowa, miejsce o wyjątkowym znaczeniu historycznym i religijnym. Uczniowie mieli okazję zobaczyć historyczne miejsca związane z oblężeniem Częstochowy przez wojska szwedzkie w XVII wieku, co było znakomitą lekcją historii. Wieczorem wszyscy uczestniczyli w Apelu Jasnogórskim, uroczystym nabożeństwie odprawianym codziennie o godzinie 21:00 w Kaplicy Matki Bożej na Jasnej Górze. Był to wyjątkowy moment duchowej refleksji i wspólnej modlitwy.
Targi Agrotech i Las-Expo w Kielcach
Drugi dzień wycieczki, 15 marca, rozpoczął się od wizyty na Targach Agrotech i Las-Expo 2025 w Kielcach. Było to niezwykłe doświadczenie dla uczniów, którzy mogli zobaczyć najnowsze technologie i innowacje w dziedzinie rolnictwa i leśnictwa. Wśród licznych stoisk znalazły się nowoczesne maszyny rolnicze, sprzęt leśny oraz rozwiązania ekologiczne stosowane w gospodarstwach. Targi przyciągnęły wielu wystawców i zwiedzających z całej Polski, co pozwoliło uczniom nawiązać nowe kontakty i zdobyć cenną wiedzę praktyczną.
Szczególnie miłym akcentem było spotkanie absolwentów naszej szkoły, którzy również odwiedzili targi. Możliwość wymiany doświadczeń oraz rozmowy o ich dalszej edukacji i karierze zawodowej była inspirującym elementem całej wizyty.
Wycieczka dostarczyła uczestnikom nie tylko wielu historycznych i patriotycznych przeżyć, ale także praktycznej wiedzy na temat nowoczesnych technologii w rolnictwie. Była to doskonała okazja do poszerzenia horyzontów, integracji uczniów oraz zdobycia nowych doświadczeń.
Dziękujemy organizatorom i opiekunom za umożliwienie nam udziału w tak wartościowej inicjatywie. Z niecierpliwością czekamy na kolejne edukacyjne wyjazdy!
Wycieczkę zorganizowali:
Stanisław Jakubowski
Bogusław Motybel
Sebastian Tyszko
Remigiusz Zaremba
Maciej Tywonek
- Szczegóły
Wycieczka do Państwowej Straży Pożarnej w Wysokiem Mazowieckiem
W dniu 28.02.2025 uczniowie CKZ w Wysokiem Mazowieckiem odwiedzili Państwową Straż Pożarną w Wysokiem Mazowieckiem. Zapoznali się, ze stanowiskiem kierowania oraz jak zgłaszać zdążenia pożaru czy wypadku. Poznali również nowoczesny sprzęt ratowniczy, który służy do gaszenia pożarów i ratowania ludzi podczas wypadków.
- Szczegóły
VIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
Eliminacje wojewódzkie
W czwartek 20 lutego w pracowni gastronomicznej ponownie zapachniało bazylią, oliwą z oliwek, grillowanymi bakłażanami i duszonymi pomidorami - jednym słowem kuchnią włoską. Tym razem za sprawą eliminacji wojewódzkich do VIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Do etapu ogólnopolskiego zakwalifikowały się: Amelia Dąbrowska, Karolina Michalska. Dania oceniała Wojewódzka Komisja Konkursowa w składzie: pani Ewelina Janczewska dyrektor Centrum Obsługi Jednostek Powiatowych w Wysokiem Mazowieckiem, pani Renata Krajewska restauratorka, właścicielka Hotelu "ODESSA", pan Józef Sokolik dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego oraz pani Paulina Jabłońska-Chim nauczyciel przedmiotów gastronomicznych. Oceniający nie mieli łatwego zadania, aby wybrać najlepsze potrawy, ponieważ uczniowie zaprezentowali bardzo wysoki poziom gotowania. Przed uczennicami finałowy etapy zmagań na szczeblu ogólnopolskim w Zabrzu.
Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia