Aktualności
- Szczegóły
Udział w Dniu Otwartym Powiatowej Komendy Policji
Uczniowie klasy maturalnej w pierwszym dniu wiosny wzięli udział w Dniu Otwartym Powiatowej Komendy Policji w Wysokiem Mazowieckiem. Celem przewodnim wizyty było spotkanie związane z akcją „Możesz zostać jednym z nas”, która ma na celu promowanie zawodu policjanta na współczesnym rynku pracy.
Podczas spotkania uczniowie zdobyli informacje na temat służby w Policji. Omówiona została struktura wysokomazowieckiej jednostki oraz zasady działania poszczególnych wydziałów. Młodzież poznała wymagania stawiane kandydatom, którzy chcą wstąpić w szeregi Policji. Funkcjonariusze przekazali informację, gdzie należy złożyć odpowiednie dokumenty, jak wygląda proces postępowania kwalifikacyjnego i z kim się kontaktować w chwili składania dokumentów. Zaprezentowali również spot promujący kampanię rekrutacyjną „Zostań jednym z nas". Omawiana tematyka wzbudziła zainteresowanie wśród uczniów.
- Szczegóły
GÓRA GROSZA
W połowie marca 2024 roku w naszej szkole zakończyliśmy zbiórkę „Góra Grosza” trwała ona łącznie 4 miesiące. Przez ten okres zbieraliśmy monety o różnych nominałach które przekazaliśmy ostatecznie na fundację „Towarzystwo Nasz Dom” z którego środki mają być przekazane na pomoc rzeczową dla dzieci w całej Polsce, wsparcie psychologiczne dzieci i ich bliskich, a także specjalistyczną opiekę. Łącznie zebraliśmy 10 kg monet. Dziękujemy wszystkim dobroczyńcom z CKZ za okazaną pomoc.
Samorząd Uczniowski CKZ
- Szczegóły
Sukces w zawodzie KUCHARZ w naszej szkole!!!!
PO RAZ PIERWSZY MAMY LAUREATA ????????????
Miło nam poinformować że Amelia Dąbrowska została laureatką a Magda Kunicka finalistką VIII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego zorganizowanego przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu i Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w dn.12-13.03.2024r.
Tematem przewodnim konkursu była wieprzowina i podroby.
Uczennice o uzyskane tytuły walczyły z zawodnikami z 7 szkół i 5 województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego wielkopolskiego, podlaskiego, lubelskiego.
Z powodzeniem przebrnęły przez I etap - ustny, gdzie odpowiadały na pytania z towaroznawstwa żywności i podstaw gastronomii oraz wiedzy z zakresu tematyki turnieju. Następnie przystąpiły do II etapu- praktycznego, podczas którego gotowały potrawy konkursowe:
✓polędwiczka z puree dyniowym, sos malinowy, sos pomarańczowy, glazurowane buraki, ciastko wątrobiano-pistacjowe - przygotowała Amelia
✓karkówka z musem z wątroby i żurawiny, puree ziemniaczane z palonym masłem, sos żurawinowy, karmelizowane jabłko, chutney jabłkowy - wykonanie Magdy
Poziom turnieju był bardzo wysoki, uczestnicy to specjaliści w dziedzinie gotowania a jury to szefowie znanych restauracji, programów kulinarnych czy autorzy książek kucharskich. Jednym z nich był Tomasz Jakubiak - juror polskiej edycji programu MasterChef.
Gotowanie pod okiem tak znamienitych kucharzy to wielki zaszczyt i wyróżnienie a uzyskane tytuły to ogromne osiągnięcie dla nas.
Godziny pracy w kuchni, zapał i chęci oraz wsparcie merytoryczne i techniczne opiekuna uczennic - p. Agnieszka Kaliszczyk złożyły się na ten kulinarny sukces.
Gratulujemy i życzymy rozwijania pasji i talentu????????????